top of page

Lourdes barlang

Vándorlásunk során gyakran van szükségünk egy kis szünetre. Tartsunk szünetet, néhány pillanatra tegyük félre a bennünket foglalkoztató gondolatokat. Tartsunk pihenőt - nem csak a testnek, de különösen a léleknek. Sok hely van, ahol ezt megtehetjük, de a legmegfelelőbb a természet, mindig is az volt és marad, az a hely, ahol az ember úgy érzi, hogy visszatért az eredetéhez, közösségben van a Teremtővel és az élet adományozójával. Az egyik ilyen, az erdő mélyén elrejtett hely, ahol meditálni, az élet értelmén elmélkedni és az isteni útmutatást lehet keresni, a Lourdes-barlang, a leírt útvonal egyik helyszíne.

A Kálvária és a Lourdes-barlang építése Ujsástelek településen (forrás: Szlovák Nemzeti Levéltár) A római katolikus hívek számára az itteni pihenő a hitbeli megújítás alkalmas pillanatává válik. A katolikus kultuszban a lourdes-i barlangokat Szűz Mária kegyhelyének tekintik. A történelem során számos utalás található a jelenéseire, amelyek célja útmutatás nyújtása, a hívek bátorítása, gyógyítás vagy csodák véghezvitele volt.34 Az egyik ilyen jelenés 1858. február 11-én történt Lourdes-ban, egy francia kisvárosban, a Pireneusok lábánál. A Szűzanya megjelent egy 14 éves lánynak, Bernadette Soubirousnak, aki a nővérével és egy barátjával száraz ágakat gyűjtött. Az asztmás beteg kislány nem tudott lépést tartani a két lánnyal; hátrahagyva, egy barlang bejáratánál egy "fehérbe öltözött, kék szalagot viselő, ragyogó, mosolygós hölgy" jelenléte lepte meg. Bernadette rémülten térdre esett és imádkozni kezdett. Amikor a másik két lány visszatért, Bernadettet boldogságtól sugárzóan találták. A hívők ezt a jelenést a hely megtisztításának tekintették, és hamarosan elkezdtek arra a helyre járni, hogy gyógyulásért imádkozzanak.

 

A Lourdes-i barlang még mindig zarándokhely, amely évente katolikusok és más hívők millióit vonzza. A lourdes-i Szűzanya első jelenését minden évben február 11-én ünnepeljük. A lourdes-i barlangok ma már olyan helyeken épülnek, amelyek különleges jelentőséggel bírnak a hívek számára, hogy tanúságtételként emlékeztessék őket egy-egy örömre, amelyben részesültek, vagy egy nehézségre, amelyet a hit ereje által sikerült legyőzniük. A Lourdes-i barlanghoz való zarándoklat, bárhol is legyen az, táplálja a lelket, erősíti az ember hitét, és segít neki, hogy ne veszítse el a reményt, emlékeztetve őt arra, hogy az ima és a hit ereje által még a legsúlyosabb gondok is elmúlnak. A hit útjelzőjeként a lourdes-i barlangok minden szlovák ember
hitének legfontosabb elemei maradnak.

bottom of page