top of page

Ácsműhely

A famegmunkálás ősidők óta az egyik legfontosabb mesterség az emberek életében. A fát már akkor is széles körben használták az építőiparban, különösen a lakásépítésben. A deszkákat inkább a házak belsejében használták, különösen ágyak, asztalok, székek és egyéb belső bútorok készítésére. A fát széles körben használták különböző mezőgazdasági eszközök, például ekék, villák, gereblyék, lapátok, egyéb kézműves eszközök (szövőszék, fazekaskorong, villák és orsók), de háztartási tárgyak vagy háztartási eszközök (ételtálak, létrák, rudak stb.) készítéséhez is.

Nyersanyagként a leggyakrabban használt fafajták a következők: akác, kőris (a szekerek különböző részeihez használják), bükk (építkezéshez, bútorok, szerszámok készítéséhez használják), tölgy, dió (bútorokhoz használják), cserfa (donga készítéséhez használják), fenyő, erdeifenyő, cseresznye (kanalakhoz használják) stb. Magától értetődik, hogy a szlovákok lakta falvakban a fa bősége kedvezett a faipari mesterségek fejlődésének. A mezőgazdasági eszközök vagy azok részei (baltanyelek, kapák, kaszák, villák, ásók, csákányok stb.) fából készültek. A mezőgazdasági tárgyakat a téli időszakban készítették, amely a mezőgazdasági naptár szempontjából nyugodtabb időszak volt, és amikor a fa vegetatív szüneten volt, ami nagyobb szilárdságot adott neki.

A falusi világban a kézművesek aszerint szakosodtak, hogy milyen fatárgyakat készítettek: kádárok (hordókat, kádakat vagy különböző "donga" fából készült edényeket készítettek), bognárok (fakerekeket és szekereket készítettek). A hordók általában keményfából (bükk, tölgy) készültek. A ládák készülhettek puhafából (nyárfa) vagy tűlevelű fából is. A puhafát (fűzfa, nyárfa, nyírfa) elsősorban háztartási tárgyakhoz vagy háztartási célokra használták (tányérok, kanalak, edények, vályúk, vályúk az állatok itatására).

A faművesek szerszámai fejszék, bárdok, vésők, vonókések, seprűk, kések, iránytűk (az íves vonalak lekövetésére) voltak, de különböző támaszok is, amelyekre a munka során a fát helyezték ("bakk") stb. A termék bonyolultságától függően annak tényleges előállítása néhány órától több napig is eltarthatott. A fából készült tárgyakat általában az éves vásárokon vagy a heti piacokon árulták Élesden, Papfalván vagy Széplakon.

A Huta Slavia faipari műhelyében hagyományos fafeldolgozó szerszámok és számos, a Réz-hegység térségében készült tárgy található.

bottom of page