top of page

A pálinkafőző

A legtöbb élelmiszerhez hasonlóan az alkoholtartalmú italokat is a gazdaságban állították elő. A völgyekben fekvő településeken, ahol az éghajlat és a talaj alkalmas volt a szőlőtermesztésre, elsősorban bort termeltek. A dombos területek azonban nem voltak alkalmasak a szőlőtermesztésre, mivel az erdőirtás után megmaradt földek alkalmasabbak voltak a gyümölcsfák termesztésére. A leggyakoribb gyümölcsfák a szilva, az alma, a körte és a cseresznye voltak. A gyümölcs egy részét télire tárolták, egy részét a közeli vásárokon és piacokon értékesítették, a gyümölcs nagy részét pedig pálinkafőzésre használták. Szilva-, alma- és körtepálinkát készítettek, de a Réz-hegység területén a leghíresebb és legjellegzetesebb a cseresznyéből készült pálinka volt, mivel a vadcseresznye nagyon gyakori volt a Réz-hegység fennsíkján.

A pálinka gyártásának több mint két évszázados hagyománya van Sólyomkővár szlovák közösségében. A pálinka a családi élet nagy eseményeinek (keresztelő, esküvő, temetés), de a közösség életében is különleges ital volt és maradt, amelyet a falusi bálokon, helyi ünnepségeken, különböző rendezvényeken szolgálnak fel.

A pálinka olyan alkoholos ital, amelyet kizárólag gyümölcs vagy gyümölcskeverék erjesztésével és lepárlásával állítanak elő. A minőségi pálinka készítésének első lépése a nyersanyag kiválasztása. A gyümölcsöt csak a megfelelő időben szabad leszedni és feldolgozni, hogy megőrizze az ízét. A szüret után a magokat eltávolítják, és a gyümölcsöt összezúzzák. Ezután erjedni hagyják, hogy az úgynevezett seprőt megkapják. A kívánt erjedési szint elérése után a gyümölcsöt egy speciális üstben történő forralással desztillálják. Az eredmény egy olyan termék, amely tükrözi a gyümölcs természetes illatát és ízét. A következő lépés a szeszesital szűrése és palackozása. Fontos továbbá, hogy szigorúan tartsák be a pálinka tárolásának és érlelésének feltételeit. A legjobb pálinkakészítők arra törekednek, hogy tökéletes, ízletes és illatos pálinkát készítsenek, amely élvezhető és örömöt okoz a vendégeknek. A pálinkából különböző gyümölcsfajtákkal kombinálva likőrök vagy más melléktermékek is készülhetnek, amelyeket összetéveszthetetlen gyümölcsös íz, intenzitás, elegancia és vitalitás jellemez.xlix A Huta Slavia pálinkafőzőjében egy olyan helyiséget fedezhet fel, amely bemutatja a pálinka előállításának teljes folyamatát, a seprő gyümölcsből történő előkészítésétől kezdve az erjesztés, a lepárlás és a palackozás folyamatáig. Lehetősége lesz megkóstolni a helyben készült pálinkát is, amely biztosan elnyeri majd tetszését!

bottom of page