top of page

Az olajsajtoló malom

A liszt mellett az emberek otthonában az egyik alapvető élelmiszer az olaj. A legtöbb termékhez hasonlóan a múltban ezt is a gazdaságokban vagy a falusi malmokban készítették. Az olajmalmok olyan malmok voltak, amelyeket olajnövények, például len, tök és napraforgó magjainak őrlésére használtak, amelyeket aztán növényi olajok kinyerése érdekében kipréseltek. Ezeket az olajokat egyaránt fel lehetett használni élelmiszerként vagy főzéshez, illetve nyersanyagként, kenőanyagként szerszámok vagy berendezések kenéséhez, olajozásához. Az olaj szintén fontos élelmiszer volt, amely nem hiányozhatott a böjti napokon az étrendből. A préselésből származó maradékot állati takarmányként vagy trágyaként is felhasználták.

 

Az olajmalmok tehát számos közösségi igényt ki tudtak elégíteni. A Réz-hegység falvaiban kezdetben a legelterjedtebb olaj a lenolaj volt. Ennek oka egyrészt az volt, hogy az itteni földek alkalmasak voltak a len termesztésére, másrészt pedig az, hogy a lenolaj különleges tulajdonságokkal rendelkezik. A háziasszonyok minden bizonnyal tisztában voltak ezekkel a tulajdonságokkal, és alapanyagként használták mind a főzéshez, mind gyógyító tulajdonságai miatt, és a mai napig használják vírusellenes, antibakteriális, parazitaellenes és daganatellenes tulajdonságai miatt. Később azonban a len helyébe fokozatosan más, olcsóbb és nagyobb hozamú gabonafélék léptek, a tápérték rovására. Lassan, de biztosan a tök, de különösen a napraforgó lett a fő olajtermő növény, amelyet olajtermelésre használtak.

A Huta Slaviában meglátogathatja az olajmalmot, ahol a gabonából történő olajkészítés régi mesterségét mutatják be, amely a régió hagyományainak élő példája. A malom mindig készen áll arra, hogy bemutassa hasznosságát a látogatóknak. Az olajmalom meglátogatásával lehetősége nyílik megismerni az olajkészítési folyamat minden szakaszát, a szüreteléstől a préselésen át a palackozásig.

bottom of page