top of page

Európa Megváltójának szobra

Nagyon stilizált fej, portré nélkül. Szemei kilógnak az arcából. Megdöbbenés, áhítat és fájdalom, mindez egy könnycsepp által hangsúlyozva, amely finoman lebeg a térben. A kereszténység szimbólumát, egy stilizált keresztet formázó fülek. Csendes fájdalom. Tompa fájdalom, amit lehetetlen nyitott szájjal kifejezni, összefonódva egy anyagtalan piramisszerkezettel. Egy hatalmas űr.

Ezt látod és érzed, amikor megérkezel a harmadik szobor, Az Európa Megváltójának szobra elé. 2019-ben Boris Jirků festő, szobrász, illusztrátor és egyetemi tanár vezetésével egy diákcsoport alkotta meg a szobrot, amely úgy néz ki, mintha egy másik világból került volna ki. A lenyűgöző fej egyszerre sugároz energiát, agressziót, frusztrációt, de egyben értetlenséget is Európa jövőjével kapcsolatban. Az egyetlen dolog, ami itt biztos, az a kereszténységre való hivatkozás, a visszatérés az Európai Unió alapját képező egyik értékhez: a hithez. "A művészeteink a kereszténységben fejlődtek ki; a kereszténységben gyökereztek - egészen a közelmúltig - Európa törvényei" - mondta az 1948-ban irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Thomas Stearns Eliot19. Az európai térséghez hasonlóan a Réz-hegység is többnemzetiségű és több felekezetű terület. Az, hogy ezen a területen Európa Megváltójának szobra áll, csak megerősíti a tényt, hogy az itteni emberek értékelik a sokszínűséget, a szellemi és kulturális értékeket.

Igazi megtiszteltetés, hogy a Huta Slavia komplexumban kiállíthatjuk a Cseh Köztársaság egyik vezető kortárs művészének, Boris Jirků professzornak a szobrait. Boris Jirků korábban a prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia festőművész professzora volt, jelenleg a pilseni Nyugat-Bohémia Egyetem Ladislav Sutnar Design és Művészeti Karán tanít figuratív rajzot és festészetet. Egyidejűleg doktori és mesteri témavezető - klasszikus média (figuratív rajz, grafika, illusztráció, festészet, szobrászat) a Besztercebányai (Banská Bystrica) Művészeti Akadémia Képzőművészeti Karán. Ő a FIGURAMA kiállításnak a szervezője, amely 15 európai és amerikai egyetem diákjainak munkáit mutatja be. Elkötelezett a szabad rajzolás, festészet, grafika, illusztráció, fából és fémből való képzőművészet, valamint az építészetben elért művészi eredmények iránt. Több tucatnyi kiállításon vett részt a Cseh Köztársaságban és külföldön. 2019- ben részt vett egy szobrászati táborban, közvetlenül a Huta Slavia komplexumban, ahol tanítványaival együtt megalkotta az Európa Megváltója szobrot.

bottom of page