top of page

A nyírfaerdő

Sólyomkőváron a fiatal nyírfaerdő szimbólumként értelmezhető, annak az erdőnek a szimulációjaként, amely a szlovákok érkezésekor itt létezett. Mint már említettük, a szlovákok alapvető foglalkozása érkezésük kezdetétől fogva és telepítésük oka az erdőgazdálkodás volt.27 A szlovákok hozzászoktak az erdőben való munkához, mivel ez volt az uralkodó tevékenység a származási helyükön. Minden szlovák család kapott fát egy ház építéséhez. A ház helyét elsősorban aszerint választották ki, hogy volt-e vízforrás (forrás). A házépítés után minden család a háztartás körüli kiterjedt erdőket termelte ki. A kivágásból származó földterületet az erdő kivágójának szabad használatába adták, így az ő érdekükben állt, hogy minél nagyobb területet vágjanak ki. Az ősi bükk, tölgy, gyertyán, vadcseresznye és kőris fákat az erdészeti munkákra jellemző szerszámokkal termelték ki: keresztfűrész, fejsze, balta stb. A fa szállítására lovakat, de különösen ökröket használtak. A 19. század végén a szlovák településeken a lovak száma csekély volt, később azonban nőtt, mivel a ló, az ökrökkel szemben, a gyorsaság, az erő és a mozgékonyság előnyeivel rendelkezett. A legjobb minőségű fákat kivágták, feldarabolták és Élesdre vagy Mezőtelegdre szállították, ahonnan külföldre (Budapestre, Bécsbe, Pozsonyba) vitték. A 18. század látványos népességnövekedése megnövelte a fa iránti keresletet a nagy európai városokban. A fa jelentős nyereséget hozott a földtulajdonosoknak. A gyengébb minőségű fát kálisó, később pedig üveggyártásra használták. A szlovák gazdaságok is ebből a fából épültek. A helyi helynévkutatás (Varatik, Szalajka, Do Šokut, Veľka Voda, Măgura, Rovenka, Na Hanky, Rubana, Chrapcin, Palence, Polence)28 az erdő kiirtásának más technikáit is említik, amelyek kevésbé tetszettek a feudális uraknak: az égetéses technikát (az erdőt felgyújtották) és a szárítási technikát (a fák törzsét körös-körül felaprították, ami a fák fokozatos kiszáradását eredményezte).

Az erdő eltávolítása után a keletkezett földterületet a szlovákok ingyenesen megkapták, és szántóföldként, rétként vagy legelőként használhatták. A fák kivágása után az erdő hajlamos volt regenerálódni. A tölgy és bükk helyett nyírfák jelentek meg. A nyír (latinul Betula pendula) 20-25 méter magasra növő fa. Ez egy őshonos fa, amely főként a mérsékelt északi éghajlaton nő. A talaj vonatkozásaiban ez igénytelen faj, mivel fagy- és szárazságtűrő. Invazív faj, az elsők között telepszik meg egy letarolt területen. Egyedül is nőhet (nyírfaerdők) vagy más fajokkal vegyesen.

Minden szláv népnél a nyírfa többszörösen felhasználható fa. Oroszországban nemzeti fának tekintik, és a június eleji Zöld Héten ünneplik. A nyírfa széles körben elterjedt faj a Réz- hegység fennsíkján.

A nyírfát a szlovákok a háztartásokban a tűz fenntartására használták. A vékony, fehér kérget tűzgyújtásra használták.

A szláv idők óta ismertek a nyírfa különböző terápiás hatásai. A nyírfa nedvét tavasszal, rügyfakadás előtt gyűjtik, és különböző betegségek kezelésére használják, és az "istenek italaként" is ismert. A nyírfalevelekből és -rügyekből teát készítettek, amelyet különböző betegségek kezelésére is használtak. A nyírfából különböző mezőgazdasági eszközök nyele is készült. Az építőiparban azonban nem használták, mert a vízben gyorsan rothad. Egyes falvakban az a szokás, hogy május 1-jén a lányok kapujának tetejére feldíszített nyírfát ("maje") állítanak, hogy kifejezzék a fiúk irántuk érzett rokonszenvét.

bottom of page