Sculptura din lemn a lui Jószef Batthyány
Primul obiectiv de pe traseul „Povestea slovacilor din Hută” este reprezentat de sculptura din lemn a lui Jószef Batthyány. Realizată în anul 2019 de către artistul slovac Juraj Čutek, din Slovacia,statuia simbolică a grofului Batthyánya lături de cal şi căruţă este sugestivă pentru a ilustra întemeierea localităţilor slovăceşti din zona Munților Plopiş. Juraj Čutek aparține unor personalități proeminente ale scenei artistice slovace. Sunt cunoscute în specials culpturile salef igurale din lemn cu elemente metalice „ready-made” (gata făcute). Oscilând între imaginație şi lumea reală, lucrările lui Čutek sunt inspirate din istorie, muzică, mitologie, dar şi din arta circului.
În trecut, o suprafață semnificativă a Europei Centrale şi de Sud-Est făcea parte din Imperiul Habsburgic, respectiv Imperiul Austro-Ungar. Din cauze naturale, politice, religioase, şi, în special, economice, locuitorii imperiului au migrat dintr-o zonă în alta. La vremea respectivă, proprietarii de pământuri ai ţinuturilor din Munții Plopiş s-au hotărât să-şi valorifice posesiunile. Fiind o zonă împădurită, era necesară o despădurire iniţială pentru înfiinţarea fabricilor de sticlă şi colonizarea cu resursa umană necesară pentru a susţine această industrie. Astfel au adus colonişti slovaci, tăietori de lemne, pricepuţi în muncile forestiere, cărora le- au oferit în schimb anumite beneficii: pământurile defrişate şi lemn pentru construcția gospodăriilor. Patru mari familii nobiliare (Bárányi, Bánffy, Batthyány şi Kereszegi), ce dețineau posesiuni în acest areal, au fost implicate în procesul de colonizare a slovacilor la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi la începutul secolului al XIX-lea.
Contele Jószef Batthyány (numele întreg Josef Maria Vince Alajos Erhard), s-a născut la Graz (Austria), la 22 decembrie 1770, şi face parte dintr-o mare familie nobiliară a Imperiului Austriac. Familia Batthyány-Strattmann a deținut domeniul Aleşdului începând cu 1779. Jozsef Batthyány a construit pe la 1830 împreună cu soţia sa, Anna Lázár, castelul baroc din centrul localităţii Aleşd (în prezent, Spitalul Orăşenesc). S-a stins din viaţă la Viena în 25 martie 1851, fiind îngropat la Németújvár (Güssing, Austria), localitate situată în partea de est a Austriei.9