top of page

Peştera Lourdes

În peregrinările noastre, deseori avem nevoie să luăm o pauză. Să ne liniştim, lăsând la o parte pentru câteva momente gândurile care ne frământă. Să facem un popas – nu doar al trupului, cât mai ales al sufletului. Există multe locuri unde putem face asta, dar cel mai potrivit a fost şi rămâne natura, spațiul unde omul se simte reîntors la origini, în comuniune cu Creatorul şi Dătătorul de viață. Un astfel de loc, ascuns în adâncimea pădurii, unde sunteți parcă invitați la a medita, a cugeta la sensurile vieții şi a căuta călăuzirea Divinității este Peştera Lourdes, unul dintre obiectivele de pe traseul descris. Popasul de aici devine pentru credincioşii romano-catolici un moment prielnic de reînnoire a credinței.

În cultul catolic, peşterile Lourdes sunt considerate măturii ale arătărilor Sfintei Fecioare Maria. De-a lungul istoriei, există numeroase referiri la aparițiile acesteia, cu scopul de a oferi călăuzire, a încuraja credincioşii, a vindeca sau a face minuni.34 Una dintre aceste apariții a avut loc pe 11 februarie 1858 la Lourdes, o mică localitate franceză situată la poalele munților Pirinei. Fecioara s-a arătat unei fetițe de 14 ani, Bernadette Soubirous, care ieşise la adunat de crengi uscate împreună cu sora ei şi cu o prietenă. Bolnavă de astm, fetița nu a putut ține pasul cu cele două fete; rămasă în urmă, este surprinsă, la intrarea într-o peşteră, de prezența unei „doamne luminoase, surâzătoare, îmbrăcată în alb, care purta o panglică azurie.” Înfricoşată, Bernadette a căzut în genunchi şi a început să se roage. Atunci când celelalte două fete s-au întors, au găsit-o pe Bernadette strălucind de fericire. Credincioşii au considerat această apariție ca fiind una cu rol de purificare a locului şi, curând, au început să meargă în acel loc pentru a se ruga, pentru a fi vindecați. Rămasă până în prezent loc de pelerinaj, Peştera de la Lourdes adună anual milioane de credincioşi catolici şi nu numai. Prima apariție a Fecioarei de la Lourdes este sărbătorită în fiecare an la data de 11 februarie.

Peşterile Lourdes sunt construite în prezent în locuri care au o semnificație specială pentru credincioşi, ca nişte mărturii care să le amintească de o bucurie pe care au primit-o, sau de o greutate prin care au reuşit să treacă, ajutați fiind de puterea credinței. Pelerinajul la Peştera Lourdes, indiferent de locul unde este amplasată, hrăneşte sufletul, întăreşte credința omului şi îl ajută să nu îşi piardă speranța, amintindu-i că, prin puterea rugăciunii şi a credinței, chiar şi cele mai grele necazuri vor fi îndepărtate. Având rolul de a îndrepta oamenii spre credință, Peşterile Lourdes rămân unul dintre cele mai importante elemente ale credinței slovacilor de pretutindeni.

so svojou sestrou a kamarátkou zbierať suché konáre. Malé dievčatko, choré na astmu, nedokázalo držať krok s dvoma dievčatami a pri vchode do jaskyne ho prekvapila prítomnosť „žiarivej, usmievavej dámy v bielych šatách s modrou stuhou“. Vystrašená Bernadetta padla na kolená a začala sa modliť. Keď sa ostatné dve dievčatá vrátili, našli Bernadettu žiariacu šťastím. Veriaci považovali toto zjavenie za očistenie miesta a čoskoro začali chodiť na toto miesto, aby sa modlili za uzdravenie. Lurdská jaskyňa, ktorá je stále pútnickým miestom, každoročne priláka milióny katolíkov a iných veriacich. Prvé zjavenie Panny Márie v Lurdoch sa slávi každý rok 11. februára.

Lurdské jaskyne sa dnes budujú na miestach, ktoré majú pre veriacich osobitný význam, ako svedectvá, ktoré im pripomínajú radosť, ktorú dostali, alebo ťažkosti, ktoré sa im podarilo prekonať vďaka sile viery. Púť k Lurdskej jaskyni, nech sa nachádza kdekoľvek, živí dušu, posilňuje vieru človeka, pomáha mu nestrácať nádej a pripomína mu, že vďaka sile modlitby a viery sa odstránia aj tie najťažšie problémy. Lurdské jaskyne ako ukazovateľ viery zostávajú jedným z najdôležitejších prvkov viery Slovákov na celom svete.

bottom of page