Pălincăria
Ca majoritatea produselor alimentare, şi băuturile alcoolice erau produse în trecut în gospodărie. În aşezările de vale, unde climatul şi solul era potrivit pentru cultura viței-de-vie, se producea îndeosebi vin. Însă zonele de deal nu erau propice pentru culturile viticole, terenurile rezultate în urma defrişărilor fiind mai potrivite pentru cultivarea pomilor fructiferi. Cei mai frecvenți pomi fructiferi erau prunii, merii, perii şi cireşii. O parte din fructele obținute erau păstrate pentru iarnă, altele erau comercializate în târgurile şi bâlciurile din apropiere, iar cea mai mare parte a fructelor era folosită la obținerea pălincii. Se făcea pălincă de prune, mere şi pere, dar cea mai renumită şi specifică în zona Munților Plopiş era pălinca făcută din cireşe, cireşii sălbatici fiind foarte răspândiți pe platoul Munților Plopiş.
Producerea pălincii are o tradiție de peste două secole în comunitatea slovacă de la Şinteu. Pălinca a fost şi rămâne şi în prezent băutura specifică în cadrul evenimentelor majore din viața familiei (botez, nuntă, înmormântare), dar şi din viața comunității, fiind servită la baluri săteşti, sărbători locale, diverse evenimente.
Pălinca este o băutură alcoolică ce se obține exclusiv prin fermentarea şi distilarea unor fructe sau a unui amestec de fructe. Primul pas pentru a obține o pălincă de calitate este alegerea materiei prime. Fructele trebuie recoltate şi prelucrate doar în perioadele optime, astfel încât să-şi păstreze savoarea. După recoltare, sâmburii sunt eliminați, iar fructele se zdrobesc. Apoi se lasă la fermentat, pentru a obține aşa-numitul borhot. Odată ajuns la nivelul de fermentare dorit, se trece la procesul de distilare, prin fierberea borhotului într-un cazan special. Se obține un produs care reflectă parfumul şi gustul natural al fructelor. Pasul următor este strecurarea şi îmbutelierea țuicii. Un aspect important este şi respectarea întocmai a condițiilor necesare depozitării şi maturării pălincii. Cei mai buni pălincari se vor strădui să obțină pălinca perfectă, savuroasă şi parfumată, care să fie băută cu plăcere şi să aducă bucurie pe mesele ospețelor. Din pălincă, în combinații cu diverse soiuri de fructe, se pot prepara şi lichioruri sau alte produse derivate, ce se caracterizează prin gust fructat inconfundabil, intensitate, eleganță şi vitalitate.
În pălincăria de la Huta Slavia veți descoperi un spațiu ce prezintă întregul proces de obținere a pălincii, de la pregătirea borhotului din fructe, la procesul de fermentație, distilare şi îmbuteliere. Aveți oportunitatea să şi degustați din țuica produsă local, lucru care vă va încânta cu siguranță!