top of page

Moara de ulei

Alături de făină, unul din alimentele de primă necesitate în casele oamenilor este uleiul. Ca cele mai multe produse, şi acesta era obținut în trecut fie în gospodării, fie în mori săteşti. Morile de ulei erau mori folosite pentru măcinarea semințelor de la plantele oleaginoase, cum ar fi inul, dovleacul, floarea soarelui, care apoi erau presate cu scopul de a extrage uleiuri vegetale. Aceste uleiuri puteau fi utilizate atât ca alimente sau la gătit, cât şi ca materii prime, ca lubrifianți pentru ungerea unor unelte sau mecanisme. De asemenea, uleiul era un aliment important care nu putea lipsi din alimentație în zilele de post. Resturile rămase în urma presării erau folosite şi ele ca hrană pentru animale sau ca îngrăşământ. Prin urmare, morile de ulei puteau acoperi o mulțime de nevoi ale comunității.

În satele din Munții Plopişului, la început, cel mai răspândit era uleiul obținut din in. Aceasta se datora faptului că terenurile de aici erau propice cultivării inului, dar şi faptului că uleiul de in este unul cu proprietăți deosebite. Cu siguranță gospodinele cunoşteau aceste proprietăți şi îl foloseau ca materie primă atât la gătit, cât şi pentru proprietățile sale curative, el fiind folosit până în prezent pentru calitățile sale antivirale, antibacteriene, antipa- razitare şi antitumorale. Mai târziu însă, inul a fost înlocuit trep- tat cu alte cereale, mai puțin costisitoare şi cu un randament de producție mai ridicat, în detrimentul calității nutriționale. Încet, încet, dovleacul, dar mai ales floarea-soarelui, au devenit princi- palele plante oleaginoase folosite pentru producția de ulei.

La Huta Slavia puteți vizita Moara de ulei, un obiectiv destinat prezentării vechiului meşteşug prin care se obținea uleiul din cereale, ca mostră vie a tradiției din această regiune. Moara este gata oricând să facă vizitatorilor o demonstrație a utilității sale. Prin vizita la Moara de ulei aveți oportunitatea de a învăța despre fiecare etapă a procesului de obținere a uleiului, de la recoltare şi mecanismul de presare până la îmbuteliere. 

bottom of page