top of page

Belvedere

Te afli în punctul cu cea mai mare altitudine din perimetrul complexului Huta Slavia. În fața ochilor, ți se deschid priveliști vaste, care îți îmbie privirea și te invită să le descoperi. Nu foarte departe, se zăresc așezările învecinate, străjuite de bisericile ale căror turnuri se înalță spre albastrul cerului. Bisericile, ridicate aici încă de primele generații de coloniști adunau credincioșii la slujbă cu sunet de clopot.

 

Și, cum vorbim de întinderi uriașe de pământ pe care era răsfirată populația și distanța prea mare între casele locuite, e necesar să menționăm că oamenii au construit mai multe clopotnițe, pentru ca sunetul clopotului să poată fi auzit fără probleme, oriunde te-ai fi aflat. În acele vremuri, clopotul avea o semnificație aparte. Sunetul lui era asociat, evident, cu credința, cu chemarea la biserică. Totodată, era folosit pentru a anunța și decesul unei persoane sau pentru a alerta populația în caz de pericol. Era, așadar, prezent la toate evenimentele importante din viața tradițională, devenind un simbol al spațiului rural. În plan mai îndepărtat, într-o zi însorită, pe direcția E vei recunoaște depresiunea Șimleu și Munții Meseș, a căror linie continuă pe direcția SE cu Munții Pădurea Craiului.

 

În continuare, alunecând cu privirea pe direcția SV, vei vedea vârful Văratec (755,9 m), loc de unde izvorăște râul Bistra. În planul cel mai îndepărtat, se poate observa chiar Vârful Vlădeasa (1836 m), din Munții Vlădeasa. Iar la baza turnului unde te afli, se întinde complexul Huta Slavia. Din acest punct, poți vedea câteva dintre obiectivele de pe traseu, în timp ce, în plan secundar, vei observa casele răsfirate din satul Șinteu. Priveliștile splendide îți încântă privirea și te fac, măcar pentru câteva momente, să vrei să te simți în armonie cu farmecul locului, cu frumusețea naturii. Pios, îți lași sufletul să se umple de sunetul clopotelor de la bisericile din jur, ca mai apoi, să te întorci acasă încărcat, recunoscător de frumusețea locurilor pe care le-ai descoperit: nesfârșite întinderi de zăpadă și de ghețuri în timpul iernii, o explozie de verde și pomi înfloriți primăvara, verdele întunecos al pădurii dese, ce te așteaptă să îi descoperi răcoarea în zilele toride de vară, sau spectacolul de cețuri și culori de foc ce se așază peste toată întinderea, odată cu sosirea toamnei.

 

Noi suntem îndrăgostiți de locul acesta în orice anotimp și te invităm și pe tine să îl descoperi, să îl explorezi și să uiți, măcar pentru câteva ore, de orice stres sau agitație din viața de zi cu zi.

bottom of page